top of page

Gezondheid als Bedrijfsstrategie: Hoe Wellbeing bijdraagt aan Jouw Bottom Line!

Bijgewerkt op: 24 mei

In de huidige competitieve arbeidsmarkt, bekend als de 'war on talent', onderscheiden succesvolle bedrijven zich niet alleen door hun producten of diensten, maar ook door hoe ze investeren in het welzijn van hun werknemers. Een gezonde levensstijl op de werkvloer gaat verder dan ergonomische bureaustoelen of flexibele werktijden; het is een fundamentele pijler voor het creëren van een stimulerende en productieve werkomgeving. Dit blog-artikel duikt in de essentie van wellbeing op de werkvloer en verkent praktische tips om een gezonde levensstijl te bevorderen die medewerkers niet alleen gefocust houdt, maar ook gelukkiger maakt.


Het belang van Wellbeing op de Werkvloer

Wellbeing op de werkplek is niet alleen een 'nice to have'; het is een 'must have' voor moderne bedrijven die toptalent willen aantrekken en behouden. In de hedendaagse 'war on talent' zijn namelijk meer en meer werknemers op zoek naar organisaties die hun gezondheid en welzijn vooropstellen, zo vindt 72% van hen een goede work-life balance zeer belangrijk (onderzoek Vivaldi interim bij 1000 medewerkers). Voor sommige bedrijfsleiders is het dan ook  puur logica: “Als je zorgt voor je medewerkers, dan zorgen zij voor je bedrijf, zo eenvoudig is het” stelt Richard Brandson, CEO van The Virgin Group. Onderzoek toont ook aan dat medewerkers die zich gewaardeerd en gezond voelen, meer betrokken zijn, minder vaak verzuimen en op lange termijn loyaler zijn aan hun werkgever, en dat resulteert dan weer in bedrijfswinst.


Zorg goed voor je medewerkers en zij zullen goed zorgen voor je bedrijf. Zo eenvoudig is het – Richard Branson

Het Verband tussen Gezonde Levensstijl en Productiviteit

Vele bedrijfsleiders zien een gezonde levensstijl vooral als een persoonlijke keuze, één die ze niet aan hun medewerkers kunnen of willen verplichten. Maar via een positieve benadering en nudging kan je je medewerkers heel wat bijbrengen zonder die verplichting. Want een gezonde levensstijl kan de mentale helderheid, energieniveaus en algehele tevredenheid van werknemers aanzienlijk verbeteren. Een verband dat ook bevestigd is door het WHO, en zelf berekend is door Health Enhancement Research Organisation (HERO). Zo kan een gezond voedingspatroon overdag de werkprestatie verhogen met 25% en de productie tot 20%. Dus door bewust te investeren in de gezondheid van medewerkers, kunnen bedrijven een positieve cyclus van welzijn en efficiëntie creëren die de bedrijfsresultaten ten goede komt. Een verband dat je dus onmogelijk kunt ontkennen.

Het lichaam als motor!

Je lichaam en geest heeft de juiste “brandstof” nodig om door te kunnen gaan. Zo bevatten nutriëntrijke voedingsmiddelen zoals volkorenrijst, volkorenpasta, peulvruchten etc complexe koolhydraten die een stabiele energievoorziening bieden, een perfecte keuze voor je lichaam dus. Deze 'langzame' suikers worden geleidelijk omgezet in energie, waardoor werknemers zich fitter en energieker voelen en minder snel vermoeid raken. Zo moet er ook minder snel worden gegrepen naar koffie of ongezonde suikers die wel een instant boost geven maar snel wegzaken en zelf schadelijk zijn bij overconsumptie.

 

Maar hoe zorg je er dan juist voor dat je medewerkers gezonde keuzes maken, maar ook deze kennis verkrijgen?

 

Via nudging: volgende oplijsting kan je hier al een stuk bij helpen:

  • Zet bij vergaderingen altijd water in het midden en koffie ergens anders. Zo zal er sneller naar gegrepen worden.

  • Maak fruit toegankelijk en maak het zichtbaar. Zorg voor variatie en motiveer je medewerkers met een leuke tekst naast de fruitmand.

  • Maak andere gezonde snack gratis, en maak ongezonde snacks betalend.

  • Als je maaltijden aanbiedt, kies dan resoluut voor gezondere opties zonder dit ook zo te benoemen. Introduceer bv. meer vegetarische maaltijden en verminder vleesconsumptie.

  • Organiseer wandelvergaderingen. Ben je met een kleine groep, probeer dit al wandelend buiten te doen en beperk de tijd.


Maar je kan ook meer hands-on te werk gaan, waar je op een leuke manier je medewerkers meeneemt in de voordelen. Één van de meest effectieve manieren om gezondheid en welzijn op de werkvloer te bevorderen, is door het organiseren van kookworkshops, een populaire keuze. Dit beaamt ook Karl Magnus, Co-founder van Cookwork:  “We zien hier een duidelijk verschil met enkele jaren geleden. De aanvragen voor workshops rond gezonde voeding en koken zijn de laatste 3 jaar gestegen met 55%. Deze activiteiten kunnen niet alleen de samenwerking onder het team versterken, maar ook waardevolle vaardigheden bijbrengen over hoe gezonder en duurzamer te koken. 


De aanvragen voor  workshops rond gezonde voeding en koken zijn de laatste 3 jaar gestegen met 55%. – Karl Magnus

Als je dit als bedrijf dan ook nog combineert met andere easy to implement tips pluk je hier als bedrijf al snel de vruchten van:

  • Beweegmomenten: Moedig korte beweegpauzes aan gedurende de dag om zitten te doorbreken en de bloedsomloop te stimuleren.

  • Mentale Gezondheidsprogramma's: Bied toegang tot programma's voor stressmanagement en psychologische ondersteuning.

  • Flexibele Werkuren: Geef medewerkers de vrijheid om hun werkuren aan te passen aan hun natuurlijke ritme en leven buiten het werk.

 

Afsluiting

De 'war on talent' winnen betekent dus meer dan alleen het aanbieden van concurrerende salarissen en voordelen; het vereist een fundamentele verschuiving naar het prioriteren van werknemer welzijn als kernonderdeel van de bedrijfscultuur. Bedrijven die nu actie ondernemen om een ondersteunende, gezonde werkomgeving te creëren, zullen niet alleen opvallen in een drukke markt, maar zullen ook een sterkere, meer betrokken en productievere workforce opbouwen. Begin met het implementeren van praktische stappen zoals gezamenlijke kookworkshops, flexibele werktijden, en mentale gezondheidsprogramma's, en zie hoe deze investeringen in welzijn zich vertalen in meetbare bedrijfsvoordelen. Door vandaag te investeren in het welzijn van uw medewerkers, investeert u in de langetermijnsucces van uw bedrijf. Laten we samenwerken aan een toekomst waarin werk niet alleen iets is dat we doen, maar een plek waar we groeien, leren en floreren.


Geïnteresseerd om hier zelf mee aan de slag te gaan? Neem dan een kijkje op onze ge-update aanbod.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page